Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Photojournalism’ Category

Teater Mimpi
Hye Salam semua,

Pada 4 April 2009 yang lepas Qayyum menerima tawaran mengejut dari Fadh bagi liputan fotografi untuk pementasan teater MIMPI lakonan dan produksi pelajar UiTM Puncak Perdana di Istana Budaya. Kalau kali pertama dulu Qayyum dapat peluang keemasan memberi liputan untuk konsert Alam Muzik M Nasir kali ni merupakan kali kedua yang jugak memberi peluang yang bagus kepada Qayyum meskipun dalam keadaan mengejut!!,.Produksi pementasan teater MIMPI pernah mendapatkan khidmat fotografi untuk barisan produksi dan pelakon untuk teater ini sebelum ini, jadi kali ini merupakan peluang kedua kami bekerjasama.

Sabtu 4 April 2009 dalam lebih kurang jam 2 petang Fadh call maklumkan permintaan produksi teater MIMPI untuk liputan fotografi sepanjang pementasan di Istana Budaya sedangkan jam 8 malam Qayyum ade tugasan majlis perkahwinan Angah & Sasha,.haishh geleng kepala masa tuh!!,.ikut kehendak hati memang dah tolak bulat-bulat sebab bagi Qayyum komitmen pada client lebih penting,.penting untuk jaga reputasi market Qayyum,.tapi selepas Fadh janji untuk pastikan Qayyum balik tepat pada masanya jadi permintaan tu diterima,.Syukur lepas tamat pementasan,meskipun agak terlewat Qayyum cuba sedaya upaya untuk sampai ke majlis Angah & Sasha dan selamat sampai ke majlis tepat pada masa sebelum majlis..Syukur!!!:-)
Teater Mimpi
Teater Mimpi

Foto hasil kerja QAYYUMPHOTOGRAPHY di pamerkan di Istana Budaya sempena pementasan teater Mimpi arahan Jim O’connor yang diadaptasi dari karya William Shakespeare

Teater MimpiTeater MimpiTeater MimpiTeater MimpiTeater Mimpi

Pesanan Ikhlas: Peranan Jurugambar juga adalah antara yang terpenting disebalik sebarang majlis dan acara, terutama dalam sesuatu acara yang amat bermakna, jadi pastikan anda selesaikan urusan mendapatkan Jurugambar berpengalaman dengan sebaiknya..so must be carefull:-)


MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Read Full Post »

Putrajaya Baloon Fiesta

Hye Salam Semua,.

Kali ni Qayyum nak kongsikan pengalaman kat Fiesta Belon Putrajaya yang julung-julung kali diadakan di Malaysia (sepanjang yang saye perasan lah), ape yang lebih menariknye adalah, pembiayaan acara tersebut adalah melalui pembiayaan persendirian dan bukan melalui bantuan dari kementerian pelancongan atau sebagainye,.bayangkan pembiayaan untuk acara antarabangsa macam ni,.berape banyak modal diperlukan???,.mesti banyakkan!!.

Fiesta ni sebenarnye berlansung selama 3 hari yang mana setiap hari aturcara adalah pelepasan belon udara sebanyak dua sesi iaitu pada pagi dan petang hari,.pada belah malamnya pula acara diserikan dengan persembahan ala-ala muzikal dari para peserta belon udara. Bagi Qayyum yang berpeluang pada sesi petang hari kedua, perasaan memang teruja sangat, yela kali pertama dapat peluang saksikan depan mata. Hari tu Qayyum dengan Akmal dan Tom naik satu kapal dengan Akmal,.memandangkan kami sampai lebih awal dari persembahan bermula jadi kami terpaksa menunggu sebelum acara bermula,.haish,..hari tu memang sesak,.yela lumrahlah kalau satu-satu perkara menarik mesti acara seterusnya dapat sambutan,.maka lebih ramailah akan datang,.jadi buktinya petang tu ramai sangat orang,.hurm,.yang kecewanya Qayyum sedih sebab xde lens Tele yang dipinjamkan pada kawan,..haishh,.geram pulak pada Akmal dan Tom asik skodeng sana sini,.Ops maksudnye diorang skodeng ragam manusia k,..haha tapi tatau la ape yang sebenarnye diorang buat,..lebih-lebih lagi si tom yang teruja betul hari tu pakai sistem Akmal (canon),.haiii bakal kehilangan kawan la Qayyum lepas ni,.huhu

Hari tu nampak sangat ramai jurugambar berpusu-pusu dahagakan shoot gambar belon udara,.termasuklah kami,.mengikut kata teman-teman yang dah datang pada sesi sebelum ni, jurugambar dibenarkan masuk masa krew buat persiapan dan perlepasan belon, jadi ramai jurugambar dah berkumpul di pintu masuk, memang ramai sangat. Sampai waktu yang dijanjikan untuk kami dibenarkan masuk, tapi kami masing-masing masih terpinga-pinga sebab xde sebarang respon dari pihak krew,.bila toleh kanan kami boleh nampak makcik-makcik, kapel-kapel, adik-adik kecik masuk lalu pagar yang dey all tanggal kat area terlindung belakang khemah,.haishh geram je,..tapi masing-masing sangat gentleman,.hehe,.so xde lah kecoh-kecoh,.so kami masih menunggu dengan cara yang baik untuk masuk,.tapi akhirnye masing-masing xboleh tahan seterusnya cari peluang sama-sama menyelit kat belakang khemah tadi macam “penyamun” haha,..mane boleh tahan,..tapi atleast kami cuba untuk gentleman sebelum menceroboh,.haha,..rupe-rupenye seperti yang dimaklumkan oleh krew bahawa mereka sepatutnya memang benarkan jurugambar (sahaja) masuk sepanjang tempoh 1/2 jam persiapan belon berlepas, tapi atas faktor keadaan angin yang kencang memaksa diorang halang kami masuk bagi mengelakkan keadaan kucar kacir,.ooo baru faham,..tapi mane boleh tahan,..hehe,..akhirnye bukan saje jurugambar saje yang masuk,.makcik-makcik, adik kakak dan sekampung semua ceroboh,..haishh,.penuh satu padang,.

Putrajaya Baloon Fiesta

Keadaan sesak dengan jurugambar berkumpul di pintu masuk,tapi semua gentleman,.cool lah korang!!

Putrajaya Baloon Fiesta

Antara geng-geng jurugambar dari Shah Alam dan “Muooo“, Johor yang sempat berkumpul

Putrajaya Baloon Fiesta

Putrajaya Baloon Fiesta

Persiapan krew yang sedikit terganggu atas faktor cuaca dan kehadiran jurugambar yang ramai,.hehe

Putrajaya Baloon Fiesta

I’m so lucky!!,.hari tu Qayyum sempat snap gambar abang membe kampung Qayyum ni,.hehe,.tak sangke,.kebetulan

Putrajaya Baloon Fiesta Putrajaya Baloon Fiesta

Belon Udara menggunakan bantuan trak untuk stabilkan kedudukan sebelum berlepas,.hurm,.menarikkan??

Putrajaya Baloon Fiesta

Tengoklah,.punye ramai ummat!!

Putrajaya Baloon Fiesta

Putrajaya Baloon Fiesta
Putrajaya Baloon Fiesta
Qayyum bersama Akmal dan Tom
Putrajaya Baloon Fiesta

Sebahagian shot acara malam

MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Read Full Post »

EARTH HOUR

EARTH HOUR 2009, Bukit Langat, Ampang, Kuala Lumpur, MALAYSIA

Salam semua,.

Haishh banyak gambar macam-macam program yang Qayyum join tak sempat nak upload,.tersusun-susun dalam HDD. Tapi kali ni Qayyum nak kongsikan dengan korang sambutan atau lebih suke Qayyum istilahkan sebagai kempen EARTH HOUR. EARTH HOUR memang satu perkara yang baru kat Malaysia ni, tapi sekarang dah menjadi acara tahunan seluruh dunia bagi menimbulkan kesedaran tentang isu pemanasan global,.sentuh tentang isu ni mesti ramai yang boleh tau isu ni berkaitan dengan pencairan ais kutub, rumah hijau,.dan macam-macam lagi..yela dari sekolah dah didedahkan tentang benda ni,.tapi dari aspek kesedaran dan mentaliti masyarakat untuk menyokong EARTH HOUR di Malaysia masih dalam tahap hampir mustahil,.mungkin masih boleh diterima dari segi alasan tahun pertama sambutannya di Malaysia,.

Ade yang memberi alasan :

“Aku nak tengok AF laa”

“gelap lah nk wat assignment”

“ala tutup satu jam je??baik xyah,..lain la tutup satu hari”

“haishh maksiat2!!!” šŸ˜›

EARTH HOUR bukanlah kewajipan,.bukan jugak satu kemestian yang tercatit dalam rukun Negara,.tapi lebih kepada kepekaan dan kesedaran masyarakat dunia tentang fenomena dunia sekarang ni,.bayangkan kite sebagai manusia boleh jatuh sakit sebab seekor nyamuk dan fikirkan pulak bumi ni boleh jatuh sakit akibat berbilion penduduk bumi ni,. jadi fikir-fikirkan lah nasib bumi kita ni nanti,kalau tuan rumah halau bolehlah pindah rumah,..kalau dah bumi ni musnah boleh ke pindah planet lain eh??

Enjoy??Party??Mabuk-Mabuk??Ehem2??,…nope,..bukan tu caranye,.cara untuk memberi sokongan pada kempen ni cukup mudah,.padamkan lampu,.dan bertakafur, bagi orang Islam sebaiknye berdoa kesejahteraan dunia..mudahkan??,.tak buat??.its ok,.tahun depan kite sokong same k..

EARTH HOUR

EARTH HOUR

KLCC dan Menara KL antara yang ketara menyokong EARTH HOUR malam tu

EARTH HOUR

Thanks to Hafizally, Udey Ismail, Azral Ramlay, Fuad AF n geng syiok lepak dengan korang malam tu,.hopefully ade outing lepas ni,.

EARTH HOUR

KL tetap terang benderang,.erm,.no komen,.

Sindiran khas untuk diri sendiri:

“Qayyum tukar la motor tu,…asap ko banyak noooo,…kesian sikit kat Bumi,..”

HARAP-HARAP EARTH HOUR TAHUN DEPAN LAGI RAMAI YANG BAGI SOKONGAN,..:))


WORKSHOP PHOTOSHOP ADHADI MOHD

Adhadi Workshop

Qayyum dan 15 peserta Workshop Photoshop Adhadi Mohd 28 & 29 Mac 2009


MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Read Full Post »

Anak Buahku

Ini anak buah saya, dia comel macam saya, tak percaya??cubelah tatap rupe saya,..haha

Hye Salam semua,.

Terlebih dulu Qayyum nak panjatkan kesyukuran ke hadrat Allah atas limpah kurniaNya. Memang Qayyum cukup seronok semenjak kebelakangan ni sebab terus-terusan di hujani berita-berita gembira,.yang utamanya antaranya seronok bila dapat kerja baru, then dapat tengok konsert M. Nasir percuma dan kali ni berita yang bukan saje menggembirakan diri sendiri malah satu keluarga sama-sama terima berita gembira ni, Qayyum DAPAT ANAK BUAH SULONG!!!,..YEAYYY!!!

Berita gembira ni Qayyum terima lebih kurang jam 4 petang masa keluar dengan Bos untuk selesaikan urusan pejabat, along SMS bagitau:


Along : Abang dah dapat anak, datang la melawat pukul 5 petang -8 malam

Qayyum : Tahniah!!! anak lelaki ke perempuan?

Along : Perempuan,.nanti ko datang la bawak kamera sekali.


Haha,.hepynye bile dapat tau,.Bos jadi orang pertama Qayyum bagitau,.balik kat opis pulak berita gembira tuĀ  Qayyum sebarkan kat geng-geng opis,..haha,..memang jakun siket,.almaklum la anak buah sulong,..hehe,..masing-masing ucap tahniah,..Thanks semua. Qayyum memang jenis yang sayang dengan budak-budak,.kalau tengok paras rupe mungkin memang agak menggerunkan tapi hati mulus beb!!,..haha..sebelum ni asyik tatang anak budak sedara je,..sekarang dah ade anak buah sendiri abes la korang,..bakal aku anak tirikan lah!!haha,..(xde la aku still sayang korang laa, selagi comel la tapi,..keke) ….

Anak Buahku

Kat dalam opis tadi rase nak melompat-lompat balik cepat,.tapi urusan opis masih tak sudah,.kang lari awal kene pulak esok dengan kerja menimbun untuk urusan meeting,.haishhh,,.baik satle hari ni je,.walhal dalam hati nak je cabut tepat jam 5.15 petang tapi sudahnya balik jam 6++petang jugak,..lepastu balik kerumah mandi manda dulu,.yela depan anak buah kene la ensem-ensem,..bagi penampilan terbaik depan anak buah keke,..macam la die tau,..lepas siap berdandan ngan rebonding rambut & sembur-sembur perfume barang sebotol dua terus capai kamera dan start motor Yamaha R1 menuju PPUM,..Seronok betul sampai tersenyum sesorang atas motor sepanjang jalan,..xcited giler,.pulak tu sepanjang jalan rase macam semua trafik light semuanya hijau bila Qayyum nak lalu,..haha macam paham-paham je naluri hati yang gembira ni,..hehe,..syukur tepat-tepat azan Maghrib je sampai kat PPUM,.walaupun sesat turun naik tangga & lif tapi akhirnye jumpe jugak bilik wad tu,..sampai je wad tengok dah ramai kerumun katil kakak ipar Qayyum,..dari jauh Qayyum dah tersenyum then bila tengok baby tu lagi la tersenyum lebar dibuatnye,..Syukur semuanya selamat,.baby tu sepet macam mak die,.haha,..jambu macam pakcik die,.haha

Anak Buahku
Anak Buahku
Anak Buahku

Tahniah Along, Kak Rin, Mama, Ayah, Mila sebab korang dah naik pangkat,..korang dah jadi mak ayah nenek atok & makcik!!!,..syukur pada tuhan,..

Tengah-tengah malam ni tiba-tiba teringat arwah angah Al-fatihah untuk arwah,…

Nak tengok baby comel boleh klik kat SINI


ps: Sejuk redah hujan sepanjang balik ke Shah Alam tadi,..blrrrrrrrr,..


MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Read Full Post »

Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya

Aksi seorang ‘Sifo’ M. Nasir di Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya | Qayyum Soberon, MALAYSIA

Hye Salam semua,.

Qayyum rase sangat berbesar hati sekali kali ni sebab dapat peluang yang sangat susah kebanyakan orang dapat,.yup peluang untuk tonton Konsert ‘Sifo’ M. Nasir secara live!!!,..dan yang seronoknye bukan sebagai penonton biasa,.tapi dalam masa yang sama masuk sebagai 2ndĀ  Photog yang membantu Bobz yang selaku Official Photog bagi Konsert Alam Muzik M. Nasir padaĀ  27, 28 dan 29 Februari 2009 bertempat di Istana Budaya,.Thanks pada bob sebab bagi peluang yang berharga ni,.bukan mudah untuk dapat peluang macam ni,.syukur rezeki dapat peluang ni.

Walaupun Qayyum hanya berpeluang untuk shoot hanya satu malam konsert iaitu pada Sabtu, 28 Feb 2009, tapi Qayyum happy sangat,.tapi cuma yang kurang seronoknye pada malam tu Qayyum hanya berbekalkan 2 lens, wide lens 10-20mm f 3.4-5.6 dan prime lens 50mm f 1.8,..ye,.. lens kontot2 belaka,…haha,..sebenarnya nak dijadikan cerita beberapa jam selepasĀ  Qayyum hantar servis push pull 80-200mm f 2.8 di J One atas sebab masalah kewujudan ‘hydroponik’ dalam lens tu,..haha ofcoz sebab fungus,.baru Qayyum terima call dari Bobz yang pelawa Qayyum join die shoot,..sedih betul…macam-macam shot yang x mampu ditangkap malam tu yang hanya mampu Qayyum berangan-angan je disebabkan ketiadaan lens tu,.WAAAA…tapi ape kan daya,.dah takdir,..

Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya

Malam tu Qayyum memang sangat kekok malah agak janggal rasenya nak shoot,.almaklumlah buat pertama kalinya shoot kat dalam pentas teater,.Istana Budaya pulak tu,.tempat yang memang ketat protokol acaranya,.selain dilarang shoot menggunakan flash didalam dewan teater, penonton jugak dilarang duduk di tangga,.walaupun PRESS!!!!mungkin atas dasar konsep kelolaan kerajaan dan acara berbayar. Sudahla dengan lens-lens yang comel, dapat pulak halangan protokol majlis macam tu,.Tag “All Access” pun susah nak tolong,.itulah mungkin salah satu cabaran event photog,.tapi dah dinamakan kerja kenalah tunaikan tanggungjawab,.Seawal-awal masuk je ke dalam dewan teater Qayyum dah janggal dengan kehadiran 2 orang press photog,.uihh,.panjang-panjang & putih-putih lens diorang,.dan yang buat Qayyum bertambah segan, diorang ni dua-duanya perempuan,.haishh,..ape lah jauh darjat aku malam tu,..haishh,..pada malam tu seat memang penuh dan hanya beberapa seat kosong yang rata-rata dibaris belakang dan sememangnya merumitkan usaha Qayyum untuk dapatkan ‘tight shot’,.so hasilnya cume shot aksi M. Nasir yang agak halus-halus,.dalam hati melonjak-lonjak untuk penuhkan keinginan dapatkan ‘tight shot’, agak lama Qayyum terpaksa menunggu untuk dapat shot tu,.dan selepas hampir separuh dari keseluruhan lagu dinyanyikan oleh M. Nasir,.yang agak diluar jangkaan bila ramai penonton bangun, menari dan menyanyi,…fuh,..memang meriah malam tu dengan VVIP pun sama-sama menari & menyanyi,.tulah aura M. Nasir,.protokol Istana Budaya senang-senang je dia pecahkan,,.haha,..so bile dah keadaan jadi macam tu ape lagi,.Qayyum pun ambik peluang tu meluru kedepan kat celah-celah penonton yang berjoget untuk dapat shot idaman Qayyum,.2 – 3 kali jugak Qayyum terpakse belari kedepan & kebelakang untuk mengelak dari aksi dikesan petugas-petugas IB malam tu,..haha,..dah macam pencuri pulak malam tu,.puas hati Qayyum masa tu,.dan yang pasti M. Nasir lagi puas bila malam tu semua penonton sporting habis,.mana taknye dikhabarkan malam sebelumnya penonton yang bangun disuruh duduk semula,.dah tentu M. Nasir terasa hati,.so malam ni semuanya dapat diatasi,.haha,..Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya

Aura ‘Sifo’ M. Nasir berjaya memukau ribuan penonton yang hadir pada malam Konsert Alam M. Nasir di Istana Budaya| Qayyum Soberon, MALAYSIA

Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya

Persembahan M. Nasir berjaya memecah protokol Istana Budaya pada Konsert Alam Muzik M. Nasir| Qayyum Soberon, MALAYSIA

Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya

Aziz Bakar sama-sama bangun menari dan menyanyi sebagai tanda sokongan| Qayyum Soberon, MALAYSIA

Malam tu M. Nasir cukup sporting bila keluar semula dan menyanyi selepas tamat nyanyikan kesemua lagu yang dirancangkan,..semuanya disebabkan seluruh penonton dalam dewan sama-sama laung “WE WANT MORE” berkali-kali dan kalau tak silap lebih kurang 4 lagu jugak M. Nasir lepas tu,..fuh memang sporting habes!!!keseluruhan lagu mungkin mencecah sampai 29 lagu,..kalau Qayyum nak karaoke pun 5 lagu pun dah perit,.dah nampak M. Nasir Penghibur Semula Jadi!!!,.

Klik SINI untuk lain-lain gambar Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya


MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Read Full Post »

DSC_0117 copy

Qayyum suke pose ni,walaupun Qayyum suruh diorang pose(not a real way of PJ coz not naturalah)..haha |Qayyum Soberon, Malaysia

Hye salam semua,

Kali ni Qayyum cuba untuk kongsikan pengalaman shoot PhotogJournal wanabe,.hehe,.dah lame tak try shoot macam ni,.bukan ape,.selalu sangat miss kalau ade event-event menarik macam Thaipusam, Maulidul Rasul & lain-lain program yang selalunye ade outing besar-besaran yang dianjur membe-membe photog,.erm yela kadang tu disebabkan terlalu sibuk dan kadang tu sebab dah tak larat nak follow,.Outing macam ni selalu memerlukan ketajaman mata dan mengajar photog untuk sentiasa peka dengan keadaan sekeliling bagi menonjolkan isu sesuatu kejadian dalam sesebuah gambar,.sebab tu photogjournal boleh dianggap berjaya melalui penceritaan dengan hanya bermodalkan sekeping gambar,.mungkin walaupun dengan hanya sekeping gambar selipar putus,.hehe

Kali ni Qayyum dapat info dari Meor tentang program kempen jalan raya yang disertai oleh JKJR, SIRIM dan lain-lain termasuk CNI. Meor ni bekerja dengan SIRIM dan sebab tulah Meor ditugaskan untuk turun sebagai Official Photog bagi mewakili SIRIM,..selain Qayyum, Ajib turut sama join shoot kempen tu,.Thanks Meor sebab ajak kami,.

DSC_0097 copy

DSC_0093 copy

DSC_0069 copyDSC_0235 copy

Oklah tak mau bercerita panjang,.yang penting yang kami tau hari tu PJ memang memenatkan,.salut dan respek pada PJ yang ada kat dunia ni,.yang shoot perang, bencana dan macam-macam lagi assignment yang mencabar,..kami ni yang baru shoot kempen macam ni dah nyaris-nyaris kene ‘katok’ dengan palang tol tu,.syukur tak kene,..hehe,..sape yang pergi je tau kisahnye,.haha,.

“Hargailah Nyawa Anda,.& Jangan Lupe Jaga Harga Diri Anda:-)”

Klik SINI untuk lain-lain gambar Kempen Keselamatan Jalan Raya JKJR


MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Read Full Post »

dsc_0544-copyblack

**kredit to Hafizally

Sebagai pembuka kata Qayyum dengan rendah dirinya ingin memohon pembaca dan juga rakan-rakan memberikan sokongan dan walaupun dengan hanya sebuah doa kepada saudara kita di bumi Palestin yang kini dihujani kekejaman Rejim Zionis,.hanya itu yang mampu Qayyum sumbangkan demi melihat nasib mereka terbela,.insyaAllah dengan berbekalkan doa Palestin akan sejahtera dan terlindung dari bencana rekaan dari Rejim Zionis dan sekutunya,.amin,.

a

Okeh,..(wah cam mapley plak)

kembali kepada keceriaan,.kali ni Qayyum nak kongsikan aktiviti hujung minggu yang sebenarnya perancangannya 90% adalah diluar perancangan asal seperti mana yang sepatutnya berlaku,.

kisahnye bermula bila Qayyum terima pelawaan Hafiz yang merancang mandi manda kat air terjun hari sabtu yang lepas,.erm,.dengan x berape sure Qayyum setuju(sebab takut ade last minute pye hal) then dipendekkan cerita lokasi yang dituju pada permulaan adalah Sungkai, Perak,.erm salah satu sebab Qayyum x berapa sure nak ikut antaranye sebab lokasi tu agak jauh tapi hafiz cakap:

———————————————————————————————————————————————–

Hafiz : Hek leh bukan ko yang drive, aku la yang drive

Qayyum: memang la doll, bukanĀ  aku yang drive tapi esoknye aku ade job,.kang penat pulak,.

———————————————————————————————————————————————–

tapi lepas fikir & bincang diramalkan akan balik lebih awal,.so setujulah,.janji balik awal,.sebab rehat tu penting,.kang kepenatan susah pulak buat kerja,.mau ngantuk pulak,.hehe.

Jumaat, 9 hb Jan 2009 sehari sebelum piknik tu hafiz cakap nak jemput Qayyum & ajak tidur rumah die,.sebab risau terlewat bangun pulak sebab kene bangun awal & singgah 1-2 tempat nak pickup geng yang lain. Jadi malam tu Qayyum pun tidur la dengan lena atas tilam lipat2 yang super empuk kat umah Hafiz(yela Qayyum xde tilam jadi nikmat die terase sangat!!ahaha)

Sabtu, 10 Jan 2009 seperti yang dijanjikan kami pun gerak awal dalam 8 pagi untuk ke PJ pickup Aboy,.tapi sampai kat rumah die rupenye die x bangun lagi,..haishh,,..siut betul la,.patutlah call x angkat,.then rupe-rupenye die tak dapat join sebab ade janji dengan customer,.its ok Aboy next time la kite plan lain,..Then kami singgah KL pickup lagi 3 orang geng Mama & Irah dan jugak bf Mama (tatau nape hafiz gelarkan die cam tuh:)))..lepas tu dey all bagitau x jadi g Sungkai,.& destinasi ditukarkan ke Kemensah (bak kate Hafiz : apesal name die macam name makcik2,.haha,.makcik esah kot dalam fikiran die :))),..

Kemensah

Lepas berkumpul dengan geng2 yang lain kat Zoo Negara tu semua pun terus ke Kemensah,.tapi lepas je pusing2 kat situ sorang dari dey all cakap x best pulak,.haishh,..dah sampai baru cakap x best,.cis x18,..seterusnye die pun ajak g Ulu Yam,.die kate ” turun naik-turun naik bukit n sampai bayar RM 2″,.rupe-rupenye tempat tu masuk berbayar,..haishh,..ikut je la,..mane tau lagi best kan,..hehe,..aku jugak yang seronok,..lagipun bak kate hafiz bukan aku yang drive,..haha,.aku dengan lenggang kangkungnye pun setuju jela,..

Ulu Yam

Selamat sampai kat sane, kalau x silap Ulu Yam Wood tempat die,.barulah tau kenape die beriya2 sangat ajak ke situ,.memang best,.tak penah Qayyum nampak sungai yang syiok cam tu,.lepas setup tempat kitorang pun sental makanan yang geng2 dah sediakan,..erm sedapnye makan free,..haha,..sental je la,.orang dah buat,. lepas tu masing2 mandi manda, lepas mandi manda masing2 naik n plan nak makan balik,.maybe masing2 dah kelaparan,.

Time makan2 sorang dari dey all tibe2 ajak2 ayam ke Genting,..haish,..aku dak peduli,.aku ni numpang so buat duno je la,.rupe2nye masing2 respon & setuju nak g,.dari ramai2 tu sorang je x dapat join sebab ade komitmen lain,.haishh,..gile betul la dey all ni,.dah la memasing aku tengok pakai macam nak piknik tepi pantai dengan sua pendeknye,.dengan x berbaju sejuknye semua sental naik genting,..haha sebenarnye aku teruja jugak sebab x penah dalam hidup aku naik genting,.& sepanjang perjalanan naik tu aku tanye itu-ini pasal genting ni,..haha tak de beza macam budak2,.xcited..JAKUN betul la,..haha,..

dsc_0487-copyheadshotdsc_0544-copy

**kredit to Hafizally

Genting Highland

Sesampainye kat sane plan yang asal (sesaje naik n pusing2 then balik) berubah lagi,..haha,..betul2 giler diorang ni,..haha,..tapi syiok jugak,..then lepas bertingkat2 cari tempat park kami berjalan2 sekitar mall(aku tatau name die,.almaklum JAKUN),..n lepastu macam2 lagi plan2 luar dugaan jadi,.antaranye tibe2 pulak sorang dari dey all ajak beli tiket nak main indoor,..haishh,..aku xde duit cik kak,.memang hari tu duit zero,..takat nak jalan sampai bandung @ kemane saje pun xpe asalkan aku tak keluar duit,.tapi bab nak keluar duit masalah la beb,.cucuk ATM pun yang keluar resit je,.haha,.(duit xmasuk lagi) then dengan ehsan Hafiz payung aku,.so on je la..pendekkan cerita kitorang pun main Euro Express (mini roller coaster)sampai 2 kali, Bumper Car & Ferris Wheel,..haha,..rase2 nye dalam ramai2 yang datang geng kitorang ni la yang paling riuh hari tuh,..yela main reramai,.mau tak riuh,.jujurnye Qayyum sangat enjoy,.maybe nextime sental outdoor pulak,..sure gegar Genting dengan jeritan we all,..haha

dsc_0586-copy

**kredit to Hafizallydsc_0593-copydsc_0604-copydsc_0614-copy

Lepas penat main semua pakat balik n sental makanan yang masih berbaki mase piknik tadi,.n yang tak diduganye rupe2nye dey all nak piknik pulak kat kawasan parking kat area terbuka,..waaaa,…giler sejuk,..memang giler punye kepale,..haha,..pakat gigil reramai,..haha,.tapi ape2 pun yang pasti we all enjoy!!!,..thanks guys sebab same2 enjoy,.next time kite pakat lagi k,..maybe lepas ni pakat g Bandung on the spot pulak time lepak2 mapley,..mane tau,.sebab masing2 kepale giler,..haha,..

Yang pasti kami balik lewat malam & sekali luar dari plan asal,..so Hafiz dah kepenatan & sekali lagi pelawa tidur rumah die & janji tag aku untuk job keesokan harinye,..hehe,..Thanks Hafiz,..:-) sebab bagi aku peluang tidur lena atas tilam empuk lipat2 ko lagi,..

dsc_0648-copyblackdsc_0652-copydsc_0662-copy

ps: tak salah enjoy sekali sekala asalkan tak keluar dari batasan,.pandai2 bawak diri šŸ™‚ enjoys

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Read Full Post »

Older Posts »