Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Portraiture’ Category

Angah & Sasha

Hye Salam semua,

Tuan punya majlis kali ini adalah ‘Puan’ yang kecik molek dan ‘Tuan’ yang ‘ganteng’, Syasya dan Angah,.seronok dapat bekerja dengan pengantin berdua ni,.sebab family deorang ni best!!!, suasana pun mudah nak handle (almaklum kawasan JAWA!!) Syasya ni pulak memang sangat fotogenik-lah!!!, Angah pulak walaupun kurang suke bergambar tapi  sporting dan mudah nak di posekan!!!(+macho maa, mestilahh,.sebab tu sasha jatuh cinta!!),.dan yang paling seronoknye dalam majlis deorang ni ramai tul awek-awek manis,.yeahoo semangatlah kerja tuh!!..

Sentuh sikit mula cerita pengantin berdua ni begini:

Qayyum : Syasya, cerita la sikit camne korang boleh bercinte ni,..semua dalam bilik ni mesti nak dengar,.(satu bilik   sepakat gelak!!)

Syasya : Sebenarnye dulu start mase kat tempat keje

Qayyum : Korang satu tempat kerje ke dulu?(menyampuk!)

Syasya : Dulu die datang ofis handle mantainance aircond, mase tuh die kat bilik sebelah bilik Syasya,.dinding bilik pulak cermin so nampak la bilik sebelah..nampak la die jeling-jeling,..lepas tu Syasya gi bilik sebelah goyang tangge yang die naik tu,…..(masing-masing gelak besar dengar!!!)

Qayyum : oooo kirenye Sasha la start dulu,.

Syasya : Ha’a,.pastu Syasya mintak nombor telefon die dulu,…(sekali lagi satu bilik gelak besar !!!)

(sumber: mulut pengantin sendiri)


Hahaha,punyelah sweet cerite korang,..huishhh,..jadi berangan pulak Qayyum tibe-tibe ade awek datang nak mengorat,.haha,.tapi ape-ape pun korang memang ngam!!!dan tahniah sekarang korang dah sah jadi suami isteri,.ok lah macam janji Qayyum pada Syasya dan Angah malam ni Qayyum up sikit gambar untuk kasi panas line,.hehe yeahh…sekali lagi tahniah buat korang!!!!

Angah & SashaAngah & Sasha

Angah & Sasha

Angah & SashaAngah & SashaAngah & SashaAngah & SashaAngah & SashaAngah & SashaAngah & Sasha

Angah & SashaAngah & SashaAngah & SashaAngah & SashaAngah & SashaAngah & Sasha
Angah & SashaAngah & SashaAngah & Sasha

ps: Buat awek-awek disana Qayyum salam rindu buat korang~~~yeayy

komen dari syasya 09 April 2009:

good job bro.. tanz a lot.. nnti aku smpaikan slm ko kat sume dara2 kat uma aku ari tu eh…..

(Yeay!!!)

Klik di SINI untuk koleksi perkawinan Angah & Sasha

MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Advertisements

Read Full Post »

Couple Outdoor Photoshoot
hahahaha,..(bile taip macam ni agak-agak korang tau tak yang Qayyum happy??,..kalau x abaikan je,.:-( )

Sebenarnye entry ni macam edisi balas dendam bagi Qayyum demi membalas ke”enjoy”an yang tak dapat dirasai sepanjang lepak kat kampung dalam masa yang agak panjang,.dan yang seronoknye plan dari awal nak tengok Geng Upin & ipin seminggu seawal sebelum tarikh keluar wayang ternyata tak merugikan,.yang membuatkan teringin sangat nak tengok sebab semangnye Qayyum peminat setia budak gondol bedua tu dari siri pendek die lagi,.dan memang produksi dey all ni hebat dengan produk filem terbaik yang boleh jadi penyuntik pada animasi kat Malaysia ni,.dan hasilnye senang je nak digambarkan “super coolbak kate salah sorang dalam petikan priviu citer ni dalam TV,..“saya tak bagi bintang,saya bagi MATAHARI!!”,..tu la salah satu sebab Qayyum teringin sangat nak tengok,.orang nak kate jiwa katun ke,.ape ke,..janji best!!!,..

geng00

So then, sehari layan GENG,.Qayyum dipelawa Hafiz untuk shoot portraiture kat Tasik Perdana, KL..sama-sama join hari tu Bobz, Isz dan geng-geng Bobz yang kene palu bertalu-talu dengan  lens,..yela maybe masing-masing gian nak shooting macam Qayyum,.almaklum awal-awal ni kurang shooting,.so ni lah antara yang Qayyum shoot,.sebelum lupe thanks pada bobz sebab perkenalkan penggunaan effect lens hood berbintang-bintang dan ber’love-love’,..hehe,..kalau korang perasan effect tu menampakkan bentuk-bentuk pada bokeh seperti mana bentuk hood yang digunakan,..contohnye Qayyum pakai berlubang bentuk hood hati,…so hoyeh,.jom layan,..

Couple Outdoor Photoshoot Couple Outdoor PhotoshootCouple Outdoor PhotoshootCouple Outdoor PhotoshootCouple Outdoor PhotoshootKaren

*kredit to Hafizally

ps: Qayyum cukup cargas kalau duduk shah alam,.hari-hari ade je aktiviti,.g sane sini usung kamera je!!

MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Read Full Post »

Majlis : Pertunangan

Pasangan : Najib & Yati

Tarikh : 1 Januari 2009

Lokasi : Kajang, Selangor

Ajib & Yati

Hye korang semua!!

Kali ni client bukan orang lain dengan Qayyum,.sebenarnye Najib ni sepupu Qayyum,.dan secara kebetulan tarikh pertunangan mereka berdua ni pada 01-01-09 dan Qayyum xde sebarang job masa tu,.Ajib ni sebaya ngan Qayyum dan tak sangke pulak dah nak kawen ye,.haha(x macam aku ni,..ciss),..rasenye baru semalam Qayyum main panjat-panjat pokok kopi same-same ngan si Ajib ni,..tup-tup dah beso ko ye,..haha xjadi hal lah,..orang dah bekerjaya,.lepas kerjaya berkeluarga laa,.haha,..lain la Qayyum ni kerjaya tengok orang bekeluarga je,.ntah le,.ade la nanti,..Tungguuuu,..sampaikan ade membe photog cakap,.”ko tak kawen lagi tak cukup feel la tangkap gamba nanti” mungkin maksud die kurang dapat jiwai kot,.haha

Alih-alih tengok orang akad nikah, sanding dan bla2,..tengok orang panik nak akad nikah,.bagi Qayyum xde mendenye,.tapi tatau la besok kalau turn diri sendiri,..hahaha,.mintak jauh hendaknye,.mintak-mintak dapat bakal bini yang pendek & mudah disebut namenye,.,haha

Okehlah, berbalik pada majlis pertunangan si Ajib ni,.ceritanya yang keluar dari mulut Yati ni die kate,.”ntah tak sangke pulak,.dulu mase sekolah die kene sepak-sepak je“..haha punye la romantis,..tu la sape suruh sepak-sepak, kan dah lekat,…haha besok Qayyum nak try la sepak-sepak awek manis kat Medan Selera Sect 2 Shah Alam ni,.haha mane tau lekat barang sorang dua,..mamat dan minah bedua ni memang same padan & Yati ni memang dah nampak selesa dengan keluarga Ajib ni,..sebab dah selalu jugak la nampak dia dalam majlis family kami,.hopefully korang kawen cepat ye,..pehtu hire aku lagi,..haha

ok la korang stay tune k,..daaa

Ajib & YatiAjib & YatiAjib & YatiAjib & YatiAjib & Yati

Ajib & Yati

Ajib & Yati

Ajib & Yati

MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Read Full Post »

Majlis : Persandingan

Pasangan : Zairul & Aiman

Tarikh : 13 Disember 2008

Lokasi: Jasin Melaka

dsc_0462-copySalam semua!!!,..hye harap u all sekarang tengah hehappy bile bace blog Qayyum ni,.haishh,..Qayyum sedikit frust sebab kerap sangat Qayyum berjauhan dengan u all semua,.maklumlah bile dah balik kampung so susah la sket nak online n update blog ni,.

dsc_0180-copy

Untuk entry ni Qayyum mula-mula nak berterima kasih yang teramat pada pasangan Zairul & Aiman atas kepercayaan kalian berdua pada komitmen dan hasil kerja Qayyum,.then tak lupe ucapan tahniah & Selamat Pengantin Baru pada kalian,majlis yang berjalan lancar meskipun rushing bagi Qayyum untuk mencuri masa dan menculik pengantin, tapi atas kerjasama u bedua so senanglah misi penculikan pengantin ke sesi outdoor,pada mulanya Qayyum sepakat dengan driver Diraja (my big bro laa) pilih Bandar Hilir untuk lokasi outdoor,.tapi majlis nampaknye berlanjutan sampai ke lewat petang,.almaklum sedara & geng-geng Zairul & Aiman ni datang menyerang dengan segenap penjuru,.dapat culik dey all pn dah cukup cekap dah ni,..haha,..lepas agak keciwa sebab hari dah semakin gelap,.yang maybe kalau tak silap dalam jam 5ptg,.Qayyum nekad ajak dey all ke port ladang kelapa sawit,..haha,..lokasi bukan jadi masalah untuk tujuan sesi outdoor tapi yeng lebih penting kreativiti nak handle kat tempat macam tu,.alhamdulillah bantuan dari pengalaman,.Qayyum pun percaya photographer lain pun cukup matang bila handle masalah kesuntukan masa, lokasi & macam-macam lagi masalah dalam satu-satu majlis,.so dari pada tu datang jalan penyelesaian,.syiok jugak sebab dey all sporting & bagi kebebasan pada Qayyum untuk shoot dey all,.THANKS GUYS!! so dah la malas nak nak cerita pepanjang,.so ape pun selamat menjamu mata & thanks pada u guys yang singgah,..layannn,..

dsc_0358dsc_0342dsc_0154dsc_0186dsc_0197-copydsc_0275-copydsc_0224-copydsc_0066dsc_0079dsc_0410-copydsc_0412-copydsc_0416-copydsc_0123-copydsc_0420dsc_0448-copy

dsc_0466-copydsc_0472-copy

MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Read Full Post »

dsc_0544-copyblack

**kredit to Hafizally

Sebagai pembuka kata Qayyum dengan rendah dirinya ingin memohon pembaca dan juga rakan-rakan memberikan sokongan dan walaupun dengan hanya sebuah doa kepada saudara kita di bumi Palestin yang kini dihujani kekejaman Rejim Zionis,.hanya itu yang mampu Qayyum sumbangkan demi melihat nasib mereka terbela,.insyaAllah dengan berbekalkan doa Palestin akan sejahtera dan terlindung dari bencana rekaan dari Rejim Zionis dan sekutunya,.amin,.

a

Okeh,..(wah cam mapley plak)

kembali kepada keceriaan,.kali ni Qayyum nak kongsikan aktiviti hujung minggu yang sebenarnya perancangannya 90% adalah diluar perancangan asal seperti mana yang sepatutnya berlaku,.

kisahnye bermula bila Qayyum terima pelawaan Hafiz yang merancang mandi manda kat air terjun hari sabtu yang lepas,.erm,.dengan x berape sure Qayyum setuju(sebab takut ade last minute pye hal) then dipendekkan cerita lokasi yang dituju pada permulaan adalah Sungkai, Perak,.erm salah satu sebab Qayyum x berapa sure nak ikut antaranye sebab lokasi tu agak jauh tapi hafiz cakap:

———————————————————————————————————————————————–

Hafiz : Hek leh bukan ko yang drive, aku la yang drive

Qayyum: memang la doll, bukan  aku yang drive tapi esoknye aku ade job,.kang penat pulak,.

———————————————————————————————————————————————–

tapi lepas fikir & bincang diramalkan akan balik lebih awal,.so setujulah,.janji balik awal,.sebab rehat tu penting,.kang kepenatan susah pulak buat kerja,.mau ngantuk pulak,.hehe.

Jumaat, 9 hb Jan 2009 sehari sebelum piknik tu hafiz cakap nak jemput Qayyum & ajak tidur rumah die,.sebab risau terlewat bangun pulak sebab kene bangun awal & singgah 1-2 tempat nak pickup geng yang lain. Jadi malam tu Qayyum pun tidur la dengan lena atas tilam lipat2 yang super empuk kat umah Hafiz(yela Qayyum xde tilam jadi nikmat die terase sangat!!ahaha)

Sabtu, 10 Jan 2009 seperti yang dijanjikan kami pun gerak awal dalam 8 pagi untuk ke PJ pickup Aboy,.tapi sampai kat rumah die rupenye die x bangun lagi,..haishh,,..siut betul la,.patutlah call x angkat,.then rupe-rupenye die tak dapat join sebab ade janji dengan customer,.its ok Aboy next time la kite plan lain,..Then kami singgah KL pickup lagi 3 orang geng Mama & Irah dan jugak bf Mama (tatau nape hafiz gelarkan die cam tuh:)))..lepas tu dey all bagitau x jadi g Sungkai,.& destinasi ditukarkan ke Kemensah (bak kate Hafiz : apesal name die macam name makcik2,.haha,.makcik esah kot dalam fikiran die :))),..

Kemensah

Lepas berkumpul dengan geng2 yang lain kat Zoo Negara tu semua pun terus ke Kemensah,.tapi lepas je pusing2 kat situ sorang dari dey all cakap x best pulak,.haishh,..dah sampai baru cakap x best,.cis x18,..seterusnye die pun ajak g Ulu Yam,.die kate ” turun naik-turun naik bukit n sampai bayar RM 2″,.rupe-rupenye tempat tu masuk berbayar,..haishh,..ikut je la,..mane tau lagi best kan,..hehe,..aku jugak yang seronok,..lagipun bak kate hafiz bukan aku yang drive,..haha,.aku dengan lenggang kangkungnye pun setuju jela,..

Ulu Yam

Selamat sampai kat sane, kalau x silap Ulu Yam Wood tempat die,.barulah tau kenape die beriya2 sangat ajak ke situ,.memang best,.tak penah Qayyum nampak sungai yang syiok cam tu,.lepas setup tempat kitorang pun sental makanan yang geng2 dah sediakan,..erm sedapnye makan free,..haha,..sental je la,.orang dah buat,. lepas tu masing2 mandi manda, lepas mandi manda masing2 naik n plan nak makan balik,.maybe masing2 dah kelaparan,.

Time makan2 sorang dari dey all tibe2 ajak2 ayam ke Genting,..haish,..aku dak peduli,.aku ni numpang so buat duno je la,.rupe2nye masing2 respon & setuju nak g,.dari ramai2 tu sorang je x dapat join sebab ade komitmen lain,.haishh,..gile betul la dey all ni,.dah la memasing aku tengok pakai macam nak piknik tepi pantai dengan sua pendeknye,.dengan x berbaju sejuknye semua sental naik genting,..haha sebenarnye aku teruja jugak sebab x penah dalam hidup aku naik genting,.& sepanjang perjalanan naik tu aku tanye itu-ini pasal genting ni,..haha tak de beza macam budak2,.xcited..JAKUN betul la,..haha,..

dsc_0487-copyheadshotdsc_0544-copy

**kredit to Hafizally

Genting Highland

Sesampainye kat sane plan yang asal (sesaje naik n pusing2 then balik) berubah lagi,..haha,..betul2 giler diorang ni,..haha,..tapi syiok jugak,..then lepas bertingkat2 cari tempat park kami berjalan2 sekitar mall(aku tatau name die,.almaklum JAKUN),..n lepastu macam2 lagi plan2 luar dugaan jadi,.antaranye tibe2 pulak sorang dari dey all ajak beli tiket nak main indoor,..haishh,..aku xde duit cik kak,.memang hari tu duit zero,..takat nak jalan sampai bandung @ kemane saje pun xpe asalkan aku tak keluar duit,.tapi bab nak keluar duit masalah la beb,.cucuk ATM pun yang keluar resit je,.haha,.(duit xmasuk lagi) then dengan ehsan Hafiz payung aku,.so on je la..pendekkan cerita kitorang pun main Euro Express (mini roller coaster)sampai 2 kali, Bumper Car & Ferris Wheel,..haha,..rase2 nye dalam ramai2 yang datang geng kitorang ni la yang paling riuh hari tuh,..yela main reramai,.mau tak riuh,.jujurnye Qayyum sangat enjoy,.maybe nextime sental outdoor pulak,..sure gegar Genting dengan jeritan we all,..haha

dsc_0586-copy

**kredit to Hafizallydsc_0593-copydsc_0604-copydsc_0614-copy

Lepas penat main semua pakat balik n sental makanan yang masih berbaki mase piknik tadi,.n yang tak diduganye rupe2nye dey all nak piknik pulak kat kawasan parking kat area terbuka,..waaaa,…giler sejuk,..memang giler punye kepale,..haha,..pakat gigil reramai,..haha,.tapi ape2 pun yang pasti we all enjoy!!!,..thanks guys sebab same2 enjoy,.next time kite pakat lagi k,..maybe lepas ni pakat g Bandung on the spot pulak time lepak2 mapley,..mane tau,.sebab masing2 kepale giler,..haha,..

Yang pasti kami balik lewat malam & sekali luar dari plan asal,..so Hafiz dah kepenatan & sekali lagi pelawa tidur rumah die & janji tag aku untuk job keesokan harinye,..hehe,..Thanks Hafiz,..:-) sebab bagi aku peluang tidur lena atas tilam empuk lipat2 ko lagi,..

dsc_0648-copyblackdsc_0652-copydsc_0662-copy

ps: tak salah enjoy sekali sekala asalkan tak keluar dari batasan,.pandai2 bawak diri 🙂 enjoys

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Read Full Post »

dsc_0350-copydsc_0430-copy
trivia : single n available 🙂

Read Full Post »

dsc_0480

**kredit to zuanphotography / cubaan me’nyah’kan diri

Ceh,..tajuk nak mengalahkan pujangga melayan jiwa-jiwa,..huh,.nyampah pulak,.

Hehe,.dengan ini Qayyum nak pecah rekod buat minggu-minggu sibuk ni dengan luang mase corat-coret sket dalam blog ni,.huh dah dikatekan hujung-hujung tahun,.maunye tak sibuk dengan job-job kawen,.habes pulak hujung tahun masuk ke awal tahun,.dan Qayyum luangkan masa seharian dan ‘dua-tiga’harian dengan proses melengkapkan editing album,.memang sibuk,.malahan sampai langsung tak perasan dah masuk ke tahun 2009,,.teruk betul,.tapi Qayyum tak lupa nak tetapkan azam buat tahun yang baru menjengah ni (baru mendenye),.nak jadikan cerita,dalam hidup ni Qayyum tak penah pun tau atau cube dengan sepenuh tenaga erti sebuah ‘azam’,.sebelum ni ape yang tau cume ‘azam’ dungun, air ‘zam-zam’, ‘zam’brota dan ‘zam-zam’ alakazam,…malang betul selame hidup 18 tahun,..ops,..23 dan hampir 24 tahun ni Qayyum tak berupaya nk miliki atau merealisasikan sebuah azam,.tapi kini mungkin pengertian sebuah azam makin dekat dengan diri ni,.mungkin kesedaran dari masa-masa yang lepas me’matured’kan diri ni,..cis x matured ke aku ni??,..

Dan menyentuh soal azam, tekad, wawasan atau yang seerti dengannya,.mulai tahun 2009 yang mulia ni Qayyum dah mulakan tekad dengan azam yang ringkas tapi berat sebenarnye,..”melengkapkan diri” sebut memang ringkas,.macam senang,.tapi cabaran sebenarnye bagi Qayyum,..ertikata lebih perinci biarlah Qayyum letak dalam hati je,.tak perlu nk cerita,.tapi semuanya menyentuh soal diri sebagai seorang anak, seorang manusia hamba Allah, seorang yang boleh digelarkan BUSYnesman, dan jugak seorang lelaki(maaf sebagai pakwe tak termasuk,.maklumlah kan Qayyum masih solo-molo,.haha,.meh isi borang)..

Yang pastinya dalam tahun 2009 ramai yang sok sek dari peringkat makcik-makcik yang jual ikan, yang hantar anak ke sekolah sampailah makcik dan pakcik tokoh-tokoh peringkat dunia ni tentang masalah kegawatan,.erm,.buat Qayyum tahun ni menjadi titik tolak dalam kerjaya Qayyum dalam bidang BUSYnes dan harapannya adalah kejayaan dan peningkatan,.jadi ape yang harus kita buat adalah doa dan usaha sebaik mungkin untuk elakkan diri dari dilanda gelombang GAWAT tuh,.insyaAllah masalah tu boleh diatasi,.fikirkan positif,.dalam tahun ni target perlu dicapai,..amin,.

Balik kepada soal kerja seharian ni,.aktiviti seharian x lari dengan benda yang berkait dengan tanggungjawab memuaskan hati para pelanggan yang pilih khidmat fotografi Qayyum dalam majlis besar mereka,.dan tiap-tiap hari kebelakangan nilah proses editing berjalan terus menerus,.meskipun mungkin bagi kawan-kawan serumah ni asik tengok Qayyum terbongkang tiap-tiap waktu dey all nak pegi keje,.aish,.mane tak nye kalau hari belum subuh selagi tu la kerja tak berenti,.sebab bagi Qayyum masa tu lah paling sesuai untuk proses editing,..(hmm kalau tahajud mesti dah banyak pahala),..tapi inilah cara dan jalan yang dipilih,.kerjaya fotografer bukan semudah ungkapan kat mulut je,.hehe,.mak aii puitis ayat,..

dan sampai saat ni proses editing masih lagi jalan,.ok lah pada semua selamat tahun baru!!!,.tetapkan tekad capai azam kalian,.

dsc_0448-copy

Zairul & Aiman | 13 Disember | Jasin Melaka |  Status – hampir siap dzahir-ummu

Dzahir & Ummu | 20 & 21 Disember | Dengkil Selangor | Status – proses pemilihan hafiz-peah

Hafiz & Peah | 26, 27, 28 Disember | Banting Selangor | Status – ambil nombor giliran dan duduk dikerusi,..:-)

Read Full Post »

Older Posts »