Feeds:
Posts
Comments

Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya

Aksi seorang ‘Sifo’ M. Nasir di Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya | Qayyum Soberon, MALAYSIA

Hye Salam semua,.

Qayyum rase sangat berbesar hati sekali kali ni sebab dapat peluang yang sangat susah kebanyakan orang dapat,.yup peluang untuk tonton Konsert ‘Sifo’ M. Nasir secara live!!!,..dan yang seronoknye bukan sebagai penonton biasa,.tapi dalam masa yang sama masuk sebagai 2nd  Photog yang membantu Bobz yang selaku Official Photog bagi Konsert Alam Muzik M. Nasir pada  27, 28 dan 29 Februari 2009 bertempat di Istana Budaya,.Thanks pada bob sebab bagi peluang yang berharga ni,.bukan mudah untuk dapat peluang macam ni,.syukur rezeki dapat peluang ni.

Walaupun Qayyum hanya berpeluang untuk shoot hanya satu malam konsert iaitu pada Sabtu, 28 Feb 2009, tapi Qayyum happy sangat,.tapi cuma yang kurang seronoknye pada malam tu Qayyum hanya berbekalkan 2 lens, wide lens 10-20mm f 3.4-5.6 dan prime lens 50mm f 1.8,..ye,.. lens kontot2 belaka,…haha,..sebenarnya nak dijadikan cerita beberapa jam selepas  Qayyum hantar servis push pull 80-200mm f 2.8 di J One atas sebab masalah kewujudan ‘hydroponik’ dalam lens tu,..haha ofcoz sebab fungus,.baru Qayyum terima call dari Bobz yang pelawa Qayyum join die shoot,..sedih betul…macam-macam shot yang x mampu ditangkap malam tu yang hanya mampu Qayyum berangan-angan je disebabkan ketiadaan lens tu,.WAAAA…tapi ape kan daya,.dah takdir,..

Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya

Malam tu Qayyum memang sangat kekok malah agak janggal rasenya nak shoot,.almaklumlah buat pertama kalinya shoot kat dalam pentas teater,.Istana Budaya pulak tu,.tempat yang memang ketat protokol acaranya,.selain dilarang shoot menggunakan flash didalam dewan teater, penonton jugak dilarang duduk di tangga,.walaupun PRESS!!!!mungkin atas dasar konsep kelolaan kerajaan dan acara berbayar. Sudahla dengan lens-lens yang comel, dapat pulak halangan protokol majlis macam tu,.Tag “All Access” pun susah nak tolong,.itulah mungkin salah satu cabaran event photog,.tapi dah dinamakan kerja kenalah tunaikan tanggungjawab,.Seawal-awal masuk je ke dalam dewan teater Qayyum dah janggal dengan kehadiran 2 orang press photog,.uihh,.panjang-panjang & putih-putih lens diorang,.dan yang buat Qayyum bertambah segan, diorang ni dua-duanya perempuan,.haishh,..ape lah jauh darjat aku malam tu,..haishh,..pada malam tu seat memang penuh dan hanya beberapa seat kosong yang rata-rata dibaris belakang dan sememangnya merumitkan usaha Qayyum untuk dapatkan ‘tight shot’,.so hasilnya cume shot aksi M. Nasir yang agak halus-halus,.dalam hati melonjak-lonjak untuk penuhkan keinginan dapatkan ‘tight shot’, agak lama Qayyum terpaksa menunggu untuk dapat shot tu,.dan selepas hampir separuh dari keseluruhan lagu dinyanyikan oleh M. Nasir,.yang agak diluar jangkaan bila ramai penonton bangun, menari dan menyanyi,…fuh,..memang meriah malam tu dengan VVIP pun sama-sama menari & menyanyi,.tulah aura M. Nasir,.protokol Istana Budaya senang-senang je dia pecahkan,,.haha,..so bile dah keadaan jadi macam tu ape lagi,.Qayyum pun ambik peluang tu meluru kedepan kat celah-celah penonton yang berjoget untuk dapat shot idaman Qayyum,.2 – 3 kali jugak Qayyum terpakse belari kedepan & kebelakang untuk mengelak dari aksi dikesan petugas-petugas IB malam tu,..haha,..dah macam pencuri pulak malam tu,.puas hati Qayyum masa tu,.dan yang pasti M. Nasir lagi puas bila malam tu semua penonton sporting habis,.mana taknye dikhabarkan malam sebelumnya penonton yang bangun disuruh duduk semula,.dah tentu M. Nasir terasa hati,.so malam ni semuanya dapat diatasi,.haha,..Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya

Aura ‘Sifo’ M. Nasir berjaya memukau ribuan penonton yang hadir pada malam Konsert Alam M. Nasir di Istana Budaya| Qayyum Soberon, MALAYSIA

Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya

Persembahan M. Nasir berjaya memecah protokol Istana Budaya pada Konsert Alam Muzik M. Nasir| Qayyum Soberon, MALAYSIA

Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya

Aziz Bakar sama-sama bangun menari dan menyanyi sebagai tanda sokongan| Qayyum Soberon, MALAYSIA

Malam tu M. Nasir cukup sporting bila keluar semula dan menyanyi selepas tamat nyanyikan kesemua lagu yang dirancangkan,..semuanya disebabkan seluruh penonton dalam dewan sama-sama laung “WE WANT MORE” berkali-kali dan kalau tak silap lebih kurang 4 lagu jugak M. Nasir lepas tu,..fuh memang sporting habes!!!keseluruhan lagu mungkin mencecah sampai 29 lagu,..kalau Qayyum nak karaoke pun 5 lagu pun dah perit,.dah nampak M. Nasir Penghibur Semula Jadi!!!,.

Klik SINI untuk lain-lain gambar Konsert Alam Muzik M. Nasir Istana Budaya


MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

DSC_0117 copy

Qayyum suke pose ni,walaupun Qayyum suruh diorang pose(not a real way of PJ coz not naturalah)..haha |Qayyum Soberon, Malaysia

Hye salam semua,

Kali ni Qayyum cuba untuk kongsikan pengalaman shoot PhotogJournal wanabe,.hehe,.dah lame tak try shoot macam ni,.bukan ape,.selalu sangat miss kalau ade event-event menarik macam Thaipusam, Maulidul Rasul & lain-lain program yang selalunye ade outing besar-besaran yang dianjur membe-membe photog,.erm yela kadang tu disebabkan terlalu sibuk dan kadang tu sebab dah tak larat nak follow,.Outing macam ni selalu memerlukan ketajaman mata dan mengajar photog untuk sentiasa peka dengan keadaan sekeliling bagi menonjolkan isu sesuatu kejadian dalam sesebuah gambar,.sebab tu photogjournal boleh dianggap berjaya melalui penceritaan dengan hanya bermodalkan sekeping gambar,.mungkin walaupun dengan hanya sekeping gambar selipar putus,.hehe

Kali ni Qayyum dapat info dari Meor tentang program kempen jalan raya yang disertai oleh JKJR, SIRIM dan lain-lain termasuk CNI. Meor ni bekerja dengan SIRIM dan sebab tulah Meor ditugaskan untuk turun sebagai Official Photog bagi mewakili SIRIM,..selain Qayyum, Ajib turut sama join shoot kempen tu,.Thanks Meor sebab ajak kami,.

DSC_0097 copy

DSC_0093 copy

DSC_0069 copyDSC_0235 copy

Oklah tak mau bercerita panjang,.yang penting yang kami tau hari tu PJ memang memenatkan,.salut dan respek pada PJ yang ada kat dunia ni,.yang shoot perang, bencana dan macam-macam lagi assignment yang mencabar,..kami ni yang baru shoot kempen macam ni dah nyaris-nyaris kene ‘katok’ dengan palang tol tu,.syukur tak kene,..hehe,..sape yang pergi je tau kisahnye,.haha,.

“Hargailah Nyawa Anda,.& Jangan Lupe Jaga Harga Diri Anda:-)”

Klik SINI untuk lain-lain gambar Kempen Keselamatan Jalan Raya JKJR


MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Sayonara Puan Muna~~

Hye,.salam semua,..erm awal-awal pagi ni Qayyum terfikir pulak nak post entry khas untuk salah sorang lecture yang cool waktu kami study kat FSPU UiTM Shah Alam,.Puan Muna,.erm banyak kenangan-kenangan antara kami sebagai student & Beliau sebagai lecturer,.dari kami bodo-bod0 alang masa Diploma sampai la ke terer merer & kacaks bergaya waktu Degree,..dan sekarang,.masa untuk beliau pulak nak sambung belajar semula di Australia,.hurm,.tangkap sedih pulak tibe-tibe,..ye la 3 tahun dia nak pi belajar sana,.

1

*kredit to Hubby Puan Muna-ade bakat amik gamba:))

Malam tadi tak tepat 9pm(sebab kami lambat haha),.kami berkumpul di Kedai Kopi Dataran Kemerdekaan Shah Alam untuk bagi suprise pada Puan Muna & Hubbynye,..hajat tu macam nak belanje,..tapi tak sangka pulak Hubby Puan Muna yang belanja kami,.tapi dah rezeki syukur Alhamdulillah je la,.haha,..Thanks bro,..so malam tadi kami makan-makan,.makan kek,.dan ucapan perpisahan dari kami dan Puan Muna sendiri,..so Ahad ni Puan Muna dah nak “berterbangan” jadi Qayyum sekali lagi nak ucapkan semoga sukses dan rajin-rajin la belajar ye(haha ayat cikgu-cikgu pulak),..

MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Bertukar Status!!!!

DSC_7640

Ida Crew member Teater MIMPI UiTM Puncak Perdana

haha,..sory guys sebab tajuk agak menimbulkan kontroversi,.gambar kat atas tu xde kene mengena pun!!!haha,…gadis-gadis kat luar sana usah bimbang,..

Alkisahnye terlebih dahulu Qayyum nak mengucapkan setinggi-tinggi kesyukuran kehadrat Allah SWT atas limpah rahmatnya di sepanjang hidup 23++tahun atas muka bumiNya ni,.Qayyum bersyukur meskipun baru dalam dunia fotografi ni tapi telah menerima kepercayaan yang tinggi dari para pelanggan yang menyenangi hasil karya Qayyum dan tak lupa untuk sentiasa promote pada kenalan-kenalan,.moga Allah membalas budi anda semua.

Kenyataan sebenar tentang entry kali ni sebenarnya bermula hari Isnin depan Qayyum akan memulakan kerjanya sebagai pekerja di dalam bidang Perancangan Bandar. Tapi diharapkan para pelanggan dan pengikut setia Qayyum tak perlu risau,..niat untuk Qayyum bekerja sepenuh masa bukan untuk berehat dalam perkhidmatan fotografi apetah lagi nak meninggalkan terus,.sebab fotografi dah jadi sebati dalam diri. Niat dan tujuan utama Qayyum adalah bagi memperbaiki kelemahan dan mencabar kemampuan diri dalam dunia kerja sebenar selain menimba pengalaman dalam perniagaan. InsyaAllah pengalaman tu boleh dipraktikkan bila Qayyum mulakan perniagaan sendiri nanti dengan lebih sempurna daripada sekarang. Buat para pelanggan Qayyum akan terus penyediakan perkhidmatan fotografi untuk majlis anda. Jadi bermula minggu depan Qayyum ada cabaran baru untuk mengatur hidup dengan baik sebagai seorang Jurugambar dan Pekerja !!!!,..yang penting Kualiti!!!

Buat keluarga, kawan-kawan dan pelanggan yang menyokong dan mendoakan kejayaan, Qayyum ucapkan terima kasih & semoga Allah akan membalas jasa korang!!!!kalau mampu insyaAllah boleh belanje makan sorang-sorang secara beransur-ansur,..haha:))

HAFIZAN & AZRE’AH
DSC_0179 copy
LINE UP TEATER MIMPI UiTM PUNCAK PERDANA
4

MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Couple Outdoor Photoshoot
hahahaha,..(bile taip macam ni agak-agak korang tau tak yang Qayyum happy??,..kalau x abaikan je,.:-( )

Sebenarnye entry ni macam edisi balas dendam bagi Qayyum demi membalas ke”enjoy”an yang tak dapat dirasai sepanjang lepak kat kampung dalam masa yang agak panjang,.dan yang seronoknye plan dari awal nak tengok Geng Upin & ipin seminggu seawal sebelum tarikh keluar wayang ternyata tak merugikan,.yang membuatkan teringin sangat nak tengok sebab semangnye Qayyum peminat setia budak gondol bedua tu dari siri pendek die lagi,.dan memang produksi dey all ni hebat dengan produk filem terbaik yang boleh jadi penyuntik pada animasi kat Malaysia ni,.dan hasilnye senang je nak digambarkan “super coolbak kate salah sorang dalam petikan priviu citer ni dalam TV,..“saya tak bagi bintang,saya bagi MATAHARI!!”,..tu la salah satu sebab Qayyum teringin sangat nak tengok,.orang nak kate jiwa katun ke,.ape ke,..janji best!!!,..

geng00

So then, sehari layan GENG,.Qayyum dipelawa Hafiz untuk shoot portraiture kat Tasik Perdana, KL..sama-sama join hari tu Bobz, Isz dan geng-geng Bobz yang kene palu bertalu-talu dengan  lens,..yela maybe masing-masing gian nak shooting macam Qayyum,.almaklum awal-awal ni kurang shooting,.so ni lah antara yang Qayyum shoot,.sebelum lupe thanks pada bobz sebab perkenalkan penggunaan effect lens hood berbintang-bintang dan ber’love-love’,..hehe,..kalau korang perasan effect tu menampakkan bentuk-bentuk pada bokeh seperti mana bentuk hood yang digunakan,..contohnye Qayyum pakai berlubang bentuk hood hati,…so hoyeh,.jom layan,..

Couple Outdoor Photoshoot Couple Outdoor PhotoshootCouple Outdoor PhotoshootCouple Outdoor PhotoshootCouple Outdoor PhotoshootKaren

*kredit to Hafizally

ps: Qayyum cukup cargas kalau duduk shah alam,.hari-hari ade je aktiviti,.g sane sini usung kamera je!!

MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Majlis : Pertunangan

Pasangan : Najib & Yati

Tarikh : 1 Januari 2009

Lokasi : Kajang, Selangor

Ajib & Yati

Hye korang semua!!

Kali ni client bukan orang lain dengan Qayyum,.sebenarnye Najib ni sepupu Qayyum,.dan secara kebetulan tarikh pertunangan mereka berdua ni pada 01-01-09 dan Qayyum xde sebarang job masa tu,.Ajib ni sebaya ngan Qayyum dan tak sangke pulak dah nak kawen ye,.haha(x macam aku ni,..ciss),..rasenye baru semalam Qayyum main panjat-panjat pokok kopi same-same ngan si Ajib ni,..tup-tup dah beso ko ye,..haha xjadi hal lah,..orang dah bekerjaya,.lepas kerjaya berkeluarga laa,.haha,..lain la Qayyum ni kerjaya tengok orang bekeluarga je,.ntah le,.ade la nanti,..Tungguuuu,..sampaikan ade membe photog cakap,.”ko tak kawen lagi tak cukup feel la tangkap gamba nanti” mungkin maksud die kurang dapat jiwai kot,.haha

Alih-alih tengok orang akad nikah, sanding dan bla2,..tengok orang panik nak akad nikah,.bagi Qayyum xde mendenye,.tapi tatau la besok kalau turn diri sendiri,..hahaha,.mintak jauh hendaknye,.mintak-mintak dapat bakal bini yang pendek & mudah disebut namenye,.,haha

Okehlah, berbalik pada majlis pertunangan si Ajib ni,.ceritanya yang keluar dari mulut Yati ni die kate,.”ntah tak sangke pulak,.dulu mase sekolah die kene sepak-sepak je“..haha punye la romantis,..tu la sape suruh sepak-sepak, kan dah lekat,…haha besok Qayyum nak try la sepak-sepak awek manis kat Medan Selera Sect 2 Shah Alam ni,.haha mane tau lekat barang sorang dua,..mamat dan minah bedua ni memang same padan & Yati ni memang dah nampak selesa dengan keluarga Ajib ni,..sebab dah selalu jugak la nampak dia dalam majlis family kami,.hopefully korang kawen cepat ye,..pehtu hire aku lagi,..haha

ok la korang stay tune k,..daaa

Ajib & YatiAjib & YatiAjib & YatiAjib & YatiAjib & Yati

Ajib & Yati

Ajib & Yati

Ajib & Yati

MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile

Majlis : Akad Nikah & Persandingan

Pasangan : Dzahir & Ummu

Tarikh : 20 & 21 Disember 2008

Lokasi: Dengkil, Selangor
DSC_0024 copy

Hye, Salam semua,.
Untuk majlis kali ni Qayyum telah singgah di Dengkil, Selangor untuk majlis perkahwinan pasangan Dzahir & Ummu Salbiah,.pertamanya ucapan terima kasih buat Andam Erna Bukit Changgang dan Geng photog Romzi Yusof sebab beri peluang untuk job kali ini,.hurm,.kali ni sedikit mencabar jugak pada Qayyum untuk handle pasangan ni,..hehe,.atas sebab pasangan ni agak pemalu lebih-lebih lagi Dzahir ni,.mungkin atas sebab Qayyum belum pernah dapat bersua muke dengan die kot,.almaklum dealing Qayyum buat antara Ummu dan Andam je,.hurm,..adeh shock jugak la bile respon Dzahir sangat-sangat malu bile kat depan kamera,.selidik selidik baru la Qayyum tau ape sebab musababnye sifat pemalu Dzahir ni,.sebernarnye latar belakang kedua-dua keluarga ni sangat kuat dalam aspek agama,.Dzahir sendiri ahli Tabliq jadi seperkaranya sepanjang hubungan dey all pastinye selalu menjaga adab yang sepatutnya jadi kalau walaupun dah sah ijab dan kabul semestinya dey all masih belum dapat sesuaikan diri masing masing sebagai pasangan,.tu yang agak janggal bile disuruh pose pegang pengang tangan,..apetah lagi bile Qayyum suruh peluk peluk,.dah tentu malu,.hehe

Tapi alhamdulillah,.bile kite pandai ambil hati client dan mesra dalam bagi pandangan dah tentu dey all boleh terima,.dan penyudahnye dah lebih mesra dari sebelumnya,.dah tak kekok dah,.maybe debar kat dada Dzahir dah makin reda,.walau macammane pun Qayyum bersyukur job kali ni berakhir dengan jayanye,.meskipun Dzahir & Ummu tak dapat join sesi outdoor sebab terlalu penat. Akhir kata hopefully kalian bahagia sebagai pasangan suami isteri dan Tahniah sekali lagi dari Qayyum!!!

DSC_3159 copy
DSC_0882 copy
DSC_0884 copyDSC_0895 copyDSC_0961 copyDSC_3174 copyDSC_0964 copyDSC_1210 copyDSC_0100 copyDSC_0113 copy
DSC_0149 copyDSC_3314 copyDSC_0176 copyasaDSC_0357 copy
ps: Qayyum seronok bile tengok dey all tersenyum bile dapat tengok album,.hehe,.misi dah berjaya!!

MOHD HAYYU ARRASYID SOBERON
Photographer
QAYYUMPHOTOGRAPHY
Tel/SMS : 019 6346383
Email/YM : differentcomfortable(at)yahoo.com

Mohd Hayyu Arrasyid's Facebook profile